Monday, August 21, 2017

RADIONICE: Kozmetika iz prirode - iz našeg ugla

Da se ne lažemo, sapuni nikada ne mogu biti 100% prirodni.

Kako i zašto?
Ovo su nam otkrile osnivačice “Freya handmade” kozmetike, Slađana Kekezović i Jovana Ilić, koje su održale radionicu „Kozmetika iz prirode“. 


Tajna je u tome što svaki sapun u sebi sadrži bazu, natrijum-hidroksid. Takođe, činjenica je da između baze i masti ili ulja dolazi do hemijske reakcije, odnosno sapunifikacije, kojom dobijamo proizvod nama poznat kao, jednostavno, sapun.
Drugi marketinški trik na koji su nas upozorile su prirodni sapuni sa dodacima poput kozjeg mleka, meda, prepeličjih jaja, koji navodno imaju dodatna lekovita svojstva. Zbog prethodno spomenutog natrijum-hidroksida nije moguće da dodate supstance zadrže svoja lekovita svojstva, već ih sve gube. Ostaje nam sapun sa potpuno istim svojstvima kao i kod onog „običnog“, koji uz to ima znatno kraći rok trajanja zbog kvarljivosti namirnica poput jaja i mleka.
Ipak nije sve tako sivo. Tokom radionice Slađana i Jovana pokazale su nam kako napraviti što prirodniji sapun i otkrile kako prlagoditi sastojke da krajnji proizvod odgovara vašem tipu kože.
Svi sastojci koji su vam potrebni su laki za nabaviti, a sam proces pravljenja nije komplikovan. 


Postoji nekoliko trikova koje morate znati pre nego što počnete sa izradom sopstvenog sapuna.
Pre svega veoma je bitno da koristite zaštitnu opremu: gumene rukavice, zaštitne naočare i masku za lice, jer prilikom pravljenja baze, odnosno spajanja natrijum-hidroksida i vode dolazi do burne reakcije i isparavanja. Takođe, u tom koraku veoma je bitno dodavati natrijum-hidroksid u vodu postepeno, a ne obrnuto.
Ostale korake izrade sapuna možete potražiti na internetu, ili zamoliti divne devojke iz "Freya handmade" kozmetike da održe još neku radionicu, jer iako je ovo bila prva radionica koju su vodile kažu da bi rado ponovile ovo iskustvo.
Ono što ću vam otkriti jeste recept za ‘bath bombs’, tj. šumeće kupke, koje smo takođe pravili na radionici.
Sve što vam je potrebno su:

      Soda bikarbona
Limuntus
Skrob
Maslinovo ulje
Eterično ulje po izboru
Boja/boje za hranu
Metalni kalup ( ili presečena ping-pong loptica)

Količinu određujete sami. Pravilo je da soda bikarbone bude duplo više nego limuntusa, a skroba isto koliko limuntusa (2:1:1), npr. 100g soda bikarbone, 50g limuntusa i 50g skroba. Precizno izmerite, a zatim pomešajte suve sastojke i dodajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja na 100g ukupne smese ( 200g – 2 kašike). To zatim dobro sjedinite prstima, smesa na dodir treba da podseća na mokar pesak, i dodajte eterično ulje po želji. Ako želite da napravite šarenu kupku podelite dobijenu smesu u manje plastične posude i u svaku dodajte par kapi boje po želji. Za kraj vam je potreban metalni kalup namenjen za pravljenje kuglica ili ping-pong loptica presečena na pola. Polovine kalupa ili loptice napunite smesom u željenoj boji i dobro sabijte, obe polovine treba da budu prepunjene, a zatim te polovine stisnite jednu o drugu, što jače, kako biste dobili šumeću kupku u obliku loptice.

Ostavite kalup u frižider 10 minuta, kako bi se smesa stegula, potom lagano istresite iz kalupa i kupka je već spremna za upotrebu!


Da rezimiramo...
Postoji par začkoljica i na polju prirodne kozmetike, ali je prirodna kozmetika daleko bolja i bezbednija od bilo kog komercijalnog proizvoda na tržištu. Ako imate bilo kakvu sumnju ili pitanje Slađana i Jovana će vam ih rado odgonetnuti, a ako još niste probali proizvode prirodne kozmetike mi ih vam toplo preporučujemo.

Usudite se da isprobate recept za šumeće kupke i prepustite se užitku koji pružaju iste.


Za FEP-ov blog: Lea Bodor
Foto: Mila Pejić

No comments:

Post a Comment

23. FEP iz ugla majke troje dece

Sećam se 13. FEP-a koji se održavao negde oko mesec dana pre naše svadbe i na kojem smo moj muž i ja bili domaćini. I posle toga, svake ...