Saturday, July 15, 2017

IVAN MARKOVIĆ NAJBOLJI GLUMAC 11.FESTIVALA SAVREMENE RUSKE DRAME “KOLJADA PLAYS” (JEKATERINBURG/RUSIJA)

Na prestižnom 11. Internacionalnom festivalu savremene ruske drame “Koljada plays”  koji se održao u  junu u Jekaterinburgu (Rusija) gostovala je i predstava “Praćka” Nikolaja Koljade u izvođenju grupe Public P iz Bačke Palanke, a u režiji Sonje Petrović.

Ovom prilikom glumac Ivan Marković koji tumači ulogu Ilje dobio je nagradu za NAJBOLJU MUŠKU ULOGU.

     (Ivan Marković u ulozi Ilje)

GRAN-PRI za najbolju mušku ulogu na "Koljada plejsu" Ivan Marković je osvojio prostudiranom, diskretnom, tihom glumom, sredstvima neobičnim za tako mladog umetnika. Aristotelovski "pad iz sreće u nesreću", dva prijatelja, pa onda i ljubavnika, odigrali su potresno, istinito, tačno, pa je i žiri koji je svaku od predstava propratio detaljnom dramaturškom i kritičarskom analizom - odmah signaliziralo da je u pitanju uloga koju nagrada ne treba da mimoiđe. Zahvaljujući maštovitoj režiji Sonje Petrović i odličnim dramaturškim intervencijama Tijane Grumić prema Koljadinom mišljenju (koji je predsedavao žiriju), ovo je jedno od autentičnih tumačenja sveta, koji nastanjuje njegovo proslavljeno dramsko stvaraštvo. U ovoj predstavi odlično je igrala i mlada Bojana Milanović. Mlada ekipa okupljena oko ovog projekta je imala pretežak zadatak da odbrani čovekovu slobodu da prihvati sreću baš tamo gde ga ona zatekne, što je, u svetskoj dramaturgiji, jedan od najizrazitijih motiva..”, rekla je dramska kritičarka Dragana Bošković za Novosti (12.jul 2017.)

(Bojana Milanović u ulozi Larise)
Predstava “PRAĆKA”, Nikolaja Koljade se bavi pitanjem sramote u ljubavi obradjujući homoseksualni dogadjaj. Ova psihološka drama  je priča o nama i našim unutrašnjim borbama. priča o mržnji koju širimo jer smo potisnuli ljubav, a ta mržnja često je prihvatljivija od ljubavi. Pisac za ovu dramu ističe da mu je jedna od najdražih iako spada u njegov najmanje izvodjen tekst.  Ovo čitanje Koljade je iskreno i emotivno, koristi se suptilnim pozorišnim elementima pokušavajući da načini atmosferu prljavog ali doma punog emocija u kome smo svi zajedno, jednako upleteni u borbu podsvesti glavnog junaka Ilje.

Povodom nagrade glumac Ivan Marković rekao je: “Ja ni nakon dve nedelje, otkako smo se vratili sa festivala, nisam svestan važnosti ove nagrade. Naravno da si srećan ali to je samo jedan nivo. Kada živiš u državi u kojoj je budžet za kulturu manji od 1% i kada ni na jednom konkursu ne dobiješ zeleno svetlo, logično je da odustaneš. Zahvaljujući festivalu "Kolyada-PLAYS" a najviše Nikolaju Koljadi koji nam je finansijski omogućio gostovanje, mi nismo odustali! Oni su prepoznali našu ideju i pobrinuli se da učestvujemo na istom, a to se u našoj zemlji nije desilo. Zato je ovo nagrada za Ivana, Sonju, Tijanu, Luku, Bojanu, Nikolu, za još jednog Nikolu i za sve ostale mlade umetnike koji se bore. Živelo pozoriste!”.

Da je ovo gostovanje bilo vrlo značajno potvdila je i rediteljka Sonja Petrović “Predivno je učestvovati na "Koljada plays" festivalu i imati prilike da razgovaraš sa piscem čija si dela do tada euforično analizirao, a još je divnije dobiti bilo kakvo priznanje. Postoji li veća satisfakcija od potvrde da si stvarno dobro protumačio “ono što je pisac hteo da kaže”! Imali smo tu šansu da pogledamo ostvarenja njegovih drama iz celog sveta i da čujemo njegove i kritike ostalih dramskih umetnika. Ovo je vrlo značajno za nas kao mlade umetnike na početku svojih stvaranja”. 

Iako nagrađena  i priznata od strane samog pisca Nikolaja Koljade, ova predstava i dalje nema svoj “dom”. Nekoliko puta se igrala u prostorijama Ustanove za kulturu “Parobrod”, kao i na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Takođe je gostovala i na Festivalu Anfiteatar u Kraljevu, a u planu su još neki festivali u regionu. Međutim, učesnici kažu da je veoma teško samostalno organizovati gostovanja i iznova se prilagođavati novim prostorima.  “Voleli bismo kada bi nam ova nagrada značila u toliko da postanemo redovan repertoar neke kamerne scene bilo gde u Srbiji. Čvrsto verujemo da ova predstava to zaslužuje.”, dodala je rediteljka.

(Nikola Knežević u ulozi Antona)

Komad je na srpski preveo Novica Antić, a u predstavi igraju Ivan Marković, Nikola Knežević i Bojana Milanović. Dramaturg je Tijana Grumić, dizajner zvuka Luka Đorđević, dizajner svetla Nikola Marinkov dok režiju potpisuje Sonja Petrović. Muziku za predstavu stvorila je ekipa predstave zajedno.

(Ekipa predstave “Praćka”, sa proslavljenim piscem- treći sa desna – Nikolajem Koljadom i guvernerom- u sredini)

(ekipa predstave “Praćka”, sa članicama ansambla Koljada teatra ispred istoimenog pozorišta)

Inicijativu za ovaj Festival pokrenuo je poznati dramski pisac Nikolaj Koljada, čije  se drame igraju širom sveta i važi za jednog od najigranijih živih pisaca savremene drame. Njegove najpopularnije drame kod nas su Murlin Murlo, Kokoška, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri i mnoge druge.  Internacionalni festival “Koljada plays” okuplja po piščevom mišljenju najbolja ostvarenja njegovih drama u svetu. Ove godine Festival se održao po 11ti put, a povodom toga Nikolaj Koljada  izabrao je 38 predstava  koje su učestvovale na ovom internacionalnom Festivalu. Pored predstava iz Srbije gostovala su I pozorišta iz zemalja kao što su Makedonija, Rumunija, Mađarska, Kazahstan, Rusija…..  Nikolaj Koljada je direktor ovog festivala, selektor i predsednik žirija koji je brojao preko 10 renomiranih kritičara i dramskih umetnika kako iz Rusije tako i iz ostatka sveta.

(Pisac, reditelj i dramaturg Nikolaj Koljada)




sajt:
koljada teatar

Video najavu za predstavu "Praćka" pogledajte ovde: https://vimeo.com/205590763


No comments:

Post a Comment

23. FEP iz ugla majke troje dece

Sećam se 13. FEP-a koji se održavao negde oko mesec dana pre naše svadbe i na kojem smo moj muž i ja bili domaćini. I posle toga, svake ...